Dwell in seconds checkbox

Post anything you want to discuss with others about the software.

Dwell in seconds checkbox

Postby bhdavis » Thu Apr 15, 2021 10:22 pm

On the CONFIGURATION, GENERAL SETTINGS page, at the bottom right, there is a checkbox for MEASURE DWELL IN SECONDS INSTEAD OF MSEC.

If I put a G4 P5000 line in a file, and DO NOT check the box for changing the dwell from milliseconds to seconds, the file pauses for 5 seconds as it should and then continues.

However if I check mark the box for measuring the time in seconds, whether I add a G4 line of code or not, the file hangs up on my M3 spindle start command.

While this seems like a bug I suspect its more likely that as a new user I'm just missing something.

Guidance?

Thanks,
BH
bhdavis
 
Posts: 34
Joined: Tue Mar 23, 2021 7:36 pm

Re: Dwell in seconds checkbox

Postby cncdrive » Thu Apr 15, 2021 10:49 pm

No, its not a bug.
That checkbox changes the time measurement also for the M3/4 etc. delays (dwells).
So, if you set for example 1000 value for the M3 delay and that will dwell 1000 msec or 1000 sec depending on that checkbox state.
So, the code execution does not hang up, but a dwell is executed for the M3.
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 3718
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

Re: Dwell in seconds checkbox

Postby bhdavis » Thu Apr 15, 2021 11:02 pm

Ok. I found the M3 and M4 delays under the SPINDLE settings.

That worked out great. I didn't know what the M3 and M4 delays did.....I'm still learning. What they did was eliminate the need to have my CAM software add the G4 P5 line to my code output. I was looking to have a delay for the spindle to get up to speed before entering the material. The M3 and M4 delay settings accomplish that for me. Probably why they are there !!

Thanks,
BH
bhdavis
 
Posts: 34
Joined: Tue Mar 23, 2021 7:36 pm


Return to General discussion about the UCCNC software

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests

cron