UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

If you have a question about the software please ask it here.

UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby mayhem2408 » Mon Oct 15, 2018 3:53 am

I am trying to work out a problem i am having with my GCode to run my laser and think I have found a bug. I have gcode that runs M10 Q255 and M10 Q0 commands to turn the laser on and off. I am finding erratic results and the laser does not appear to be turning off all the time when commanded. The laser and it's driver are working fine in the UCCNC Laser Plugin and on a GRBL controller. This problem seems specific to the M10 command. Below is a link to some photos of the problem, the gcode that was used, the original image for testing and a video screen capture I did showing step by step the problem. I have also uploaded the screen capture video to youtube for easy viewing. Can you please have a look at the problem and see if I am using the M10 command correctly and if so, what might be the problem.

All the files used for testing
http://bit.ly/2yihFLa

The youtube screen capture
https://youtu.be/ZTsMR2MK8D0
mayhem2408
 
Posts: 51
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:06 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby dezsoe » Mon Oct 15, 2018 10:36 am

Just for testing, could you change in your g-code all M10Q0 to M11 and tell us if there's any difference?
dezsoe
 
Posts: 573
Joined: Sun Mar 12, 2017 4:41 pm
Location: Csörög, Hungary

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby mayhem2408 » Mon Oct 15, 2018 10:58 pm

dezsoe wrote:Just for testing, could you change in your g-code all M10Q0 to M11 and tell us if there's any difference?
I changed all M10Q0 to M11 and the result was exactly the same.
mayhem2408
 
Posts: 51
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:06 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby mayhem2408 » Tue Oct 16, 2018 3:13 am

Just in case it makes a difference, I am running
UCCNC V1.2049
UC100
HW Version 2.000
FW Version 3.0110
API: 2.1320
mayhem2408
 
Posts: 51
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:06 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby dezsoe » Tue Oct 16, 2018 6:32 am

OK, thanks!
dezsoe
 
Posts: 573
Joined: Sun Mar 12, 2017 4:41 pm
Location: Csörög, Hungary

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby mayhem2408 » Tue Oct 16, 2018 9:04 pm

I am also having what appears to be timing related issued. This photo is of a test file, the same file. The Top half is the file at a feed of 1000mm/min and the bottom half is the same file at 2000mm/min. As you can see the laser firing is different in each. The laser driver was custom built and can handle a 25kHz frequency with a duty cycle resolution of 0.1%. The laser itself is not the cause of the timming problem as I do not have this problem using a GRBL controller.

0.2mm F1000 & F2000.jpg
Alignment Test File
mayhem2408
 
Posts: 51
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:06 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby mayhem2408 » Tue Oct 16, 2018 10:53 pm

I have found that the faster I go, the worse it gets. I almost appears that there is a lag in the M10/M11 command. At high speed it becomes so bad that the M10 Q255 command gets issued to turn the laser on after an M11 was ment to turn it off and this turns the laser on and leaves it on.

The higher density or shorter the on pulse is, the more likely it will get turned up after a M11 was issued to turn it off. This leaves the laser on as show in the below image.
High Density Test 0.1mm Resolution UCCNC F2000.jpg
mayhem2408
 
Posts: 51
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:06 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby mayhem2408 » Tue Oct 16, 2018 11:21 pm

Again, The smaller the on pulse and the faster the feed, the worse it gets. Each line in the photo is 0.1mm and the smallest pixels at the bottom are 0.1mm and the top lines are about 1.5mm long.
Pulse Width Test 0.1mm UCCNC F2000 F1000.jpg

Pulse Width Test.png
Pulse Width Test.png (293 Bytes) Viewed 211 times
mayhem2408
 
Posts: 51
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:06 am

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby cncdrive » Tue Oct 16, 2018 11:54 pm

Is your laser driver circuit fast enough? Usually chinese laser boards can do around 1msec turn on/off as best which can be a problem at high speeds.
And as I see on your pictures the short lines are missing on high speed, so maybe that time is not enough for the laser board to turn the laser on.
Ofcourse this is just a guess yet. We will verify your issue next week, because my collegue is out in France and he will be back only this Friday, so we can likely only check this issue out on Monday.
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 2301
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

Re: UCCNC M10 Laser not turning off on M10 Q0 Command

Postby mayhem2408 » Wed Oct 17, 2018 12:09 am

I run this laser and driver on a GRBL-MEGA controller at 10kHz and has a switching time measured at below 100ns. Using 10kHz I have no problems controlling the laser down to 0.1% duty cycle. It is not a cheapo Chinese laser. I learnt my lesson on them years ago. I have tested the driver on a GRBL controller running at 1kHz and it behaved perfectly. I'll dig up some old pictures from the GRBL-MEGA controller results. The reason I want to move over the UCCNC is because I want to start using my laser on my Stepcraft machine which uses a UC100 and UCCNC and want to write macros to use with the laser. My old rig for my laser is starting to get a bit of play in it and it is time to retire it.
mayhem2408
 
Posts: 51
Joined: Tue Sep 11, 2018 12:06 am

Next

Return to Ask a question from support here

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests