Strange movements at start of g-code files

If you think you've found a bug post it here.

Strange movements at start of g-code files

Postby b57378 » Wed Oct 14, 2020 9:30 pm

Hi all, have a bit of an issue not too sure if it's a bug or on my side.

I am running a uc400eth on version 2,112, (I realise this is a test version so it could possibly be the problem).

The system has been running flawlessly for as long as I have been using this test release but occasionally at the start of loading a new g-code file and pressing cycle after zeroing, the machine will rapid to random x- y positions and then return to the zero point and start the job as usual.

This problem is not g-code specific as it usually only ever occurs when rezeroing and loading different g-code files.

I am running a custom toolchanging macro but as I stated, this occurs in the beginning of the file, before an m6 or m31 is even called.

I am also running the uccnc atc arcs post processor.

Does this issue seem like a bug that a test release would create or could it be something else going on?

Any help will be greatly appreciated.
b57378
 
Posts: 10
Joined: Wed Oct 14, 2020 9:03 pm

Re: Strange movements at start of g-code files

Postby ger21 » Thu Oct 15, 2020 12:44 am

Post your g-code, because that's what most likely is doing it.
Gerry
UCCNC 2017 Screenset - http://www.thecncwoodworker.com/2017.html
ger21
 
Posts: 1871
Joined: Sat Sep 03, 2016 2:17 am

Re: Strange movements at start of g-code files

Postby b57378 » Thu Oct 15, 2020 4:13 am

Will do, but as I've said the problem isn't linked to one specific g-code file and is not repeatable.

For example if it happens with a file and I run it for a second time it will not do it again.
b57378
 
Posts: 10
Joined: Wed Oct 14, 2020 9:03 pm

Re: Strange movements at start of g-code files

Postby ger21 » Thu Oct 15, 2020 10:47 am

Try 2.113.
You should always try the latest version before making any bug reports, especially when using test versions.
Gerry
UCCNC 2017 Screenset - http://www.thecncwoodworker.com/2017.html
ger21
 
Posts: 1871
Joined: Sat Sep 03, 2016 2:17 am

Re: Strange movements at start of g-code files

Postby b57378 » Thu Oct 15, 2020 3:13 pm

OK noted, just thought someone may have experienced something similar.
b57378
 
Posts: 10
Joined: Wed Oct 14, 2020 9:03 pm

Re: Strange movements at start of g-code files

Postby zerodivide » Mon Oct 26, 2020 1:37 am

You very likely have the first absolute XY movement in a block like that:

G0 G54 X12 Y34 S.. M3

The problem appears if the previous WCS was other (ex G55) than G54 In the sample above G54 will not be applied to X12 Y34 movement.
Instead XY will move according to the previous active WCS

I have been burned by this the very first time I used UCCNC.

The fix is to move WCS code out of the XY block:
G54
G0 X12 Y34 S.. M3
zerodivide
 
Posts: 6
Joined: Thu Oct 01, 2020 9:10 pm

Re: Strange movements at start of g-code files

Postby b57378 » Mon Oct 26, 2020 5:28 pm

Great, thanks for the feedback! I definitely thought that could be a potential problem, will try this fix and let you know.
b57378
 
Posts: 10
Joined: Wed Oct 14, 2020 9:03 pm

Re: Strange movements at start of g-code files

Postby b57378 » Mon Oct 26, 2020 6:01 pm

Would it be best to edit this in the post processor which I'm using?
b57378
 
Posts: 10
Joined: Wed Oct 14, 2020 9:03 pm

Re: Strange movements at start of g-code files

Postby zerodivide » Mon Oct 26, 2020 8:08 pm

I ended up modifying my post processor:
1) Put G54 and G90/G91 blocks before positioning (X,Y) blocks
2) Removed usage of G28 and instead use G53. G28 too a bug: G28 Z0. moves all axes home, not just Z

Other than that everything else seems OK (or at least as intended).
zerodivide
 
Posts: 6
Joined: Thu Oct 01, 2020 9:10 pm

Re: Strange movements at start of g-code files

Postby b57378 » Mon Oct 26, 2020 8:53 pm

Thanks, appreciate the info!
b57378
 
Posts: 10
Joined: Wed Oct 14, 2020 9:03 pm


Return to Report a bug

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests