UCCNC 1.2113 & UC400ETH Delayed Execution

If you think you've found a bug post it here.

UCCNC 1.2113 & UC400ETH Delayed Execution

Postby BigAl » Sun Jun 28, 2020 9:29 am

Hi,

sometimes "Goto Park 1", "Goto Park 2" and "Goto Park 3" are executed with a delay of a few seconds. The following situation:

1. Power On the machine (including UC400ETH)
2. Startup UCCNC
3. Reference all axis (Z, X, Y)
4. Press "Goto Park 1" or "Goto Park 2" or "Goto Park 3"

Sometimes the execution is not immediately. UCCNC do nothing for about 2 to 5 seconds and then starts the execution. In about 9 of 10 times it works but sometimes I have that lack. It's "self healing". So after some time everything works normal again. All other functions are executed immediately.

Anyone else with the same problem? Any solution?

Alex
BigAl
 
Posts: 26
Joined: Thu Feb 16, 2017 2:58 pm

Re: UCCNC 1.2113 & UC400ETH Delayed Execution

Postby dezsoe » Sun Jun 28, 2020 9:47 am

When you first start a macro then it first compiles it. The compilation takes some time and a slower PC with some antivirus may do this lag. (I use a fast PC, but the antivirus is disabled on the UCCNC folder.)
dezsoe
 
Posts: 1186
Joined: Sun Mar 12, 2017 4:41 pm
Location: Csörög, Hungary

Re: UCCNC 1.2113 & UC400ETH Delayed Execution

Postby cncdrive » Sun Jun 28, 2020 10:55 am

Yes, the macro has to compile for first time and every time when you change the macro file.
The macro compilation takes time, however on a fast computer it is not significant, about 50msec or so.
You have an option in the configuration to make the UCCNC to compile all macros on startup, then it compiles all macro files and only starts after that.
This will cause a slower startup of the software, but then there will be no delay even for the first time you will run your macros.
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 3449
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

Re: UCCNC 1.2113 & UC400ETH Delayed Execution

Postby BigAl » Mon Jun 29, 2020 4:35 pm

I think this is not the case here. First I use a fast computer (i7-6700K, 32 GB RAM 2.4GHz, NVIDIA RTX 2080 etc.). And if that happens it happens to the same macro multiple times. It should only lag the first time and not up to five seconds...
BigAl
 
Posts: 26
Joined: Thu Feb 16, 2017 2:58 pm

Re: UCCNC 1.2113 & UC400ETH Delayed Execution

Postby cncdrive » Mon Jun 29, 2020 9:29 pm

I remember somebody had this problem years ago, his problem was corrupted .NET framework. He finally reinstalled the whole Windows OS to resolve the issue.
I'm not saying that this will solve your problem, but this is what I remember.
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 3449
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm

Re: UCCNC 1.2113 & UC400ETH Delayed Execution

Postby BigAl » Wed Jul 01, 2020 2:46 pm

Good Tip. But I don't think a full installation is the only solution. This is a bit overkill on that machine, because it's my development station and there are many licenses activated where I could take care of. I have now moved to an old (but also powerful) Notebook. This is also the final target for UCCNC because this is the computer which I will use to control my CNC. I will see in the next days how it works.

Thanks for all the help from a huge fan of UCCNC (even if it's a C# software :-)).

Alex
BigAl
 
Posts: 26
Joined: Thu Feb 16, 2017 2:58 pm

Re: UCCNC 1.2113 & UC400ETH Delayed Execution

Postby cncdrive » Wed Jul 01, 2020 3:51 pm

Alex,

Okey. :)

The UCCNC is only partly C#, only the GUI and g-code, plugins, macros interpreters are in C#, all the motion control code are native C++ code. :)
cncdrive
Site Admin
 
Posts: 3449
Joined: Tue Aug 12, 2014 11:17 pm


Return to Report a bug

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests